Hopp til innholdet

Ordliste


App/applikasjon
Program som brukes på mobil, nettbrett eller PC. Det kan for eksempel være spill som er ren underholdning, eller program som kan hjelpe til med en oppgave. 

Catfish
En catfish er en person som utgir seg for å være noen han eller hun ikke er. De skaper gjerne online-forhold ved hjelp av falske identiteter, og opererer i kommentarfelt og på blogger under en oppdiktet, eller en annen persons identitet.

Chattlogg
En chattlogg er et arkiv med skriftlige samtaler fra nettprat og meldingssamtaler. Mange apper gjør det mulig å arkivere chattsamtaler slik at de kan finnes igjen senere.

DDoS-angrep (Distributed Denial of Service)
Et koordinert angrep på en tjeneste eller nettside der angriperen overbelaster en server med trafikk for å nekte legitime brukere tilgang til tjenesten eller nettsiden det gjelder. Et DDoS-angrep resulterer i nedetid for nettsiden eller tjenesten det gjelder, med den konsekvens at innholdet ikke er tilgjengelig for legitime brukere som oppsøker sidene. De fleste DDoS-angrep er økonomisk motivert, men det finnes også tilfeller der noen angriper tjenester og nettsider av religiøse eller ideologiske årsaker.

Det mørke nettet (Dark Web / Dark Net)
En del av internett hvor man trenger en anonymiserende nettleser for å få tilgang. Der foregår både nettovergrep og salg av ulovlige varer som personlig informasjon, våpen og narkotika. Også kjent som Dark Web, Deep Web og Dark Net. Dark Web referer til nettinnhold som ikke er indeksert av tradisjonelle søkemotorer. Det vil si at innholdet ikke er offentlig synlig for hvem som helst via et enkelt nettsøk. Deep Web omfatter all informasjon «under overflaten», for eksempel private filer på Dropbox og passordbeskyttede brukerkontoer. Det kreves spesielle programmer eller teknologier som for eksempel TOR for å få tilgang til det mørke nettet, og innholdet er kategorisert separat fra alt annet innhold på nettet. Sider på det mørke nettet skjuler både vertens og besøkerens IP-adresse, og all trafikken er kryptert.

Digital blotting
Å sende nakenbilder til folk som ikke har bedt om det.

Direktørsvindel (CEO fraud)
En type svindel der avsenderen av en e-post eller tekstmelding utgir seg for å være fra ledelsen i en bedrift. Målet med svindelen er å lure en medarbeider til å overføre penger til en konto eller betale en fiktiv faktura, vanligvis til utlandet.

Etisk hacker
En person som hacker på oppdrag fra en bedrift eller en systemeier som bruker sine evner til å infiltrere datasystemer for å finne svakheter og sikkerhetshull, for å gjøre systemet mer motstandsdyktig overfor ondsinnede hackere. Etisk hacking benyttes også i forbindelse med utdanning, læring og forskning.

Exposed-grupper (avdekket / avslørt)
Lukkede grupper der det postes gove bilder og filmer av vold eller seksuelle handlinger. Personene som blir eksponert er som oftest ungdommer i alderen 13–16 år. Av og til benyttes det fullt navn på dem som er på bildene eller filmene slik at de er lett gjenkjennbare, og innleggene blir ikke anonymisert eller sensurert på noen måte.

Flaming
En kort og intens krangel på nettet med veldig uhøflig og ufint språk, fornærmelser og trusler.

FOMO (Fear Of Missing Out)
Frykt for å gå glipp av noe. En type sosial angst med rot i troen på at andre kan ha det moro mens den som opplever angsten ikke er til stede.